Photobucket

powered by Agones.gr - opap

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Η ΑΕΚ στο όριο!

Η ΑΕΚ πρέπει να αποδείξει στην Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ότι διαθέτει ένα πλάνο, στόχος του οποίου θα είναι η συμμόρφωση και η εναρμόνιση της ΠΑΕ στο Financial Fair Play.
Διαβάστε τα tips και μάθετε τα πάντα σχετικά με το F.F.P.
Από πότε αρχίζει η εφαρμογή του financial fair play;
Από την 1η Ιουνίου του 2011 και εν όψει της επόμενης ευρωπαϊκής σεζόν για όλες τις υπόλοιπες προϋποθέσεις πλην break even. Η πρώτη οικονομική χρήση των ομάδων για την οποία θα πρέπει να φροντίσουν τον ισοσκελισμό εσόδων και εξόδων τους είναι το 2012 και η πρώτη φορά που θα εξεταστούν για δύο σεζόν είναι τον Μάιο του 2013 (για τη συμμετοχή στην Ευρώπη την περίοδο 2013-14) οπότε θα μπουν στο... σακούλι τα οικονομικά έτη 2012 και 2013.
Από πότε υπάρχει ο κίνδυνος των πρώτων ποινών;
Οι πρώτες ποινές στις ομάδες για τη μη τήρηση του κανονισμού του break even θα μπορούν να ληφθούν στη διάρκεια της σεζόν 2013-14 και θα αφορούν τους οικονομικούς τους λογαριασμούς για το 2012 και το 2013 (σ.σ. αυτό, όπως φάνηκε από την εισήγηση του εισηγητή στην υπόθεση του ΠΑΟΚ, που πρότεινε τριετή αποκλεισμό από φέτος, δεν ισχύει). Αυτό θα είναι και το διάστημα προσαρμογής. Η πρώτη ευρωπαϊκή σεζόν κατά την οποία μπορεί να υπάρξει ακόμα και ποινή αποκλεισμού των μη συμμορφωμένων ομάδων με το νέο κανονισμό είναι για την ευρωπαϊκή περίοδο 2014-15, όταν πριν από την έναρξή της θα έχουν ήδη εξεταστεί τρεις οικονομικές χρήσεις των ομάδων. Η πρώτη με ολοκλήρωση το 2012, η δεύτερη με ολοκλήρωση το 2013 και η τρίτη με ολοκλήρωση το 2014. Θα πάει πιο πίσω για τις ομάδες που στις χώρες τους το οικονομικό έτος ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο και όχι τον Ιούνιο.
Εχει αποφασιστεί το εύρος των ποινών για παραβίαση των κανονισμών του financial fair play;
Είναι κάτι που θα κριθεί τα δύο επόμενα χρόνια. Είναι δεδομένο ότι στο ξεκίνημα της εφαρμογής του κανονισμού θα υπάρχει επιείκεια για τις ομάδες που ακόμα κι αν δεν έχουν πιάσει 100% το στόχο στην πρώτη τριετία (και έχουν ξεπεράσει το όριο των 45 εκατ. ευρώ του ανοίγματος) θα έχουν δείξει τάσεις προσαρμογής. Με άλλα λόγια αλλιώς θα αντιμετωπιστεί μία ομάδα που σταθερά κάθε χρόνο θα παρουσιάζει ζημιές 20 εκατ. ευρώ και θα έχει φθάσει συνολικά στα 60 εκατ. ευρώ και αλλιώς μία ομάδα που στην πρώτη εξεταζόμενη οικονομική χρήση θα έχει χάσει 50 εκατ. ευρώ, αλλά στις δύο επόμενες θα έχει καταφέρει το break even (ίσα βάρκα-ίσα πανί)...
Τι ακριβώς σημαίνει η διάκριση της ζημίας μέχρι 5 εκατ. ευρώ, μέχρι 45 εκατ. ευρώ (ή 30 μετά την πρώτη τριετία) και πάνω από 45 εκατ. ευρώ;
Πολύ απλά, μία ομάδα, που στην εξεταζόμενη τριετία της έχει συνολικές ζημίες μέχρι 5 εκατ. ευρώ, τότε πληροί τις προϋποθέσεις του break even και δεν έχει να κάνει τίποτα απολύτως. Μία ομάδα που έχει ζημίες μέχρι 45 εκατ. ευρώ (στην πρώτη εξεταζόμενη διετία και μετά τριετία, γιατί από εκεί και πέρα το ποσό της επιτρεπτής ζημίας μειώνεται στα 30 εκατ. ευρώ), υποχρεούται για να πάρει την άδεια να εμφανίσει ισόποση εισροή κεφαλαίου στο ταμείο της στο ξεκίνημα της επόμενης σεζόν για την οποία εξετάζεται. Η ομάδα που έχει ξεπεράσει το επιτρεπτό όριο τελεί υπό τιμωρία από την αρμόδια επιτροπή, που θα παραπέμπει το φάκελό της στην πειθαρχική επιτροπή για τα περαιτέρω.
Η εξέταση των οικονομικών στοιχείων μίας ομάδας θα αφορά πάντα τρία χρόνια λειτουργίας;
Εκτός από το ξεκίνημα της εφαρμογής του νέου κανονισμού. Το financial fair play ισχύει από την περίοδο 2010-11 ως προς τις υπόλοιπες διατάξεις του και από το 2011-12 για το break-even. Η πρώτη φορά που θα εξεταστούν οι ομάδες για την οικονομική τους λειτουργία θα είναι το Μάιο του 2012 αλλά χωρίς επιπτώσεις αφού θα υπάρχει μόνο ένα οικονομικό έτος. Τα δύσκολα αρχίζουν από το Μάιο του 2013 (για τη σεζόν 2013-14), όταν και θα μπει η δεύτερη οικονομική χρήση και θα γίνει ο υπολογισμός για τα καθορισμένα επιτρεπτά όρια ζημίας. Εκεί είναι και η μοναδική φορά που θα ληφθεί υπ« όψιν η διετία (οικονομικά έτη 2012, 2013) και όχι η τριετία. Από εκεί και πέρα θα εξετάζεται η τριετία κάθε ομάδας με πρώτη τη σεζόν που ολοκληρώνεται πριν ξεκινήσει η επόμενη ευρωπαϊκή σεζόν για την αδειοδότηση και τις δύο προηγούμενες.
Πότε θα επιτρέπεται ζημία στα 45 εκατ. ευρώ και πότε στα 30;
Στη διετία 2012 και 2013 και στην τριετία 2012, 2013, 2014 το επιτρεπτό όριο είναι στα 45 εκατ. ευρώ. Από τη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή σεζόν 2015-16 (με εξέταση της τριετίας 2013, 14, 15) το ποσό μειώνεται στα 30 εκατ. ευρώ με τη φιλοδοξία της UEFA που προβλέπεται στο άρθρο 61 του νέου κανονισμού να μειωθεί ακόμα περισσότερο στη συνέχεια.
Πώς διασφαλίζεται ότι ο ιδιοκτήτης μίας ομάδας με τεράστιο οικονομικό άνοιγμα δεν θα μπορέσει να το καλύψει μέσω δικής του ισόποσης χορηγίας;
Αυτό είναι και το πρώτο θέμα που έχει απασχολήσει την UEFA και αποτελεί το περίφημο «related party sponsorship». Το πιο πιθανό είναι ότι θα δημιουργηθεί μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων από μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες, η οποία και θα κρίνει αν για παράδειγμα ένα ποσό 15 εκατ. ευρώ για χορηγία στη φανέλα μίας ομάδας μπορεί να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της αγοράς της κάθε χώρας. Και όλα αυτά σε σύγκριση με τα στοιχεία από σεζόν σε σεζόν. Δεν γίνεται για παράδειγμα μία ελληνική ομάδα με χορηγό στη φανέλα για 3 εκατ. ευρώ τη μία χρονιά, να πάρει την επόμενη 15 εκατ. ευρώ. «Ολα αυτά ρυθμίζονται από την αγορά» είναι η απάντηση του Αντρέα Τραβέρσο.
Τα έσοδα και τα έξοδα μίας ομάδας είναι αυτά που προκύπτουν από τον ετήσιο ισολογισμό τους και από τις επίσημες οικονομικές τους καταστάσεις;
Όχι, το fair play δεν εξετάζει τους ισολογισμούς των ομάδων, οι οποίοι ούτως ή άλλως κατατίθενται σήμερα για το licensing. Το ffp μιλάει για «relevant income» και «relevant expenses». Και αυτό γιατί στα έξοδα της ομάδας για το break even δεν υπολογίζονται όσα έχουν σχέση με κατασκευή γηπέδου, προπονητικού κέντρου (το κόστος ενοικίου για παράδειγμα της ΑΕΚ στα Σπάτα μπορεί να αφαιρείται από τα έξοδά της) και με τη συνολική λειτουργία των τμημάτων υποδομής: μισθοί προπονητών, υλικοτεχνική υποδομή κλπ. Από την άλλη πλευρά για τις ομάδες που ανήκουν σε εταιρείες που έχουν πολύπλευρη οικονομική δραστηριότητα θα αφαιρούνται από τα έσοδα όσα δεν έχουν σχέση με την ποδοσφαιρική τους δραστηριότητα. Για παράδειγμα, αμφισβητείται για το κατά πόσο η Αρσεναλ θα μπορεί να περνάει στα έσοδά της τα χρήματα που εισρέουν στα ταμεία της από την εκμετάλλευση των πολυκατοικιών που ανεγέρθηκαν στην περιοχή του προηγούμενου γηπέδου της!
Πώς υπολογίζεται το κόστος μίας μεταγραφής και πώς μοιράζεται;
Το κόστος μίας μεταγραφής διαιρείται διά των χρόνων του συμβολαίου που θα υπογράψει ο ποδοσφαιριστής.

Εκτός από το break even (ισοσκελισμένα έξοδα-έσοδα) ποιες είναι οι υπόλοιπες προϋποθέσεις προκειμένου μία ομάδα να πάρει το νέο πιστοποιητικό συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις;
Το break even αποτελεί μία από τις τρεις κατευθύνσεις του financial fair play. Η δεύτερη είναι να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε άλλες ομάδες, να μην οφείλουν χρήματα στους δικούς τους υπαλλήλους και στο Δημόσιο της χώρας τους και η τρίτη να παρουσιάζουν το μπάτζετ τους για την επόμενη σεζόν, εκτός από τις τρεις για τις οποίες ελέγχονται. Σκοπός του ffp είναι να δημιουργήσει τέτοια οικονομική λειτουργία στις ομάδες που ανά πάσα στιγμή θα έχουν τη ρευστότητα για να καλύπτουν τις υποχρεώσεις στην ώρα τους. Σε αντίθετη περίπτωση παραβιάζεται το πνεύμα του κανονισμού από τη στιγμή που οι ομάδες με το υπάρχον καθεστώς δανείζονται χρήματα από τους ποδοσφαιριστές τους ή απ» όπου οφείλουν χρήματα.
Πώς θα επιτυγχάνεται ο οικονομικός έλεγχος μίας ομάδας σε ολόκληρη τη διάρκεια της σεζόν και ποιες θα είναι οι κυρώσεις;
Ανά πάσα στιγμή υπάρχουν οι ενδείξεις ότι κάποια ομάδα έχει πρόβλημα στη διάρκεια της χρονιάς. Προφανώς από προσφυγές παικτών που ζητούν τα λεφτά τους ή από προπονητές που έχουν φύγει χωρίς αποζημίωση. Η ομάδα μπαίνει στο μικροσκόπιο της επιτροπής, καλείται στη Νιόν και εξετάζεται αν από πλευράς ρευστότητας είναι εντάξει στις καθορισμένες ημερομηνίες των οικονομικών της υποχρεώσεών της. Οι επιπτώσεις από εκεί και πέρα είναι θέμα της πειθαρχικής επιτροπής. Για ζητήματα που προκύπτουν στη διάρκεια της σεζόν που μία ομάδα αγωνίζεται στην Ευρώπη δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού της (σ.σ. και αυτό, όπως φάνηκε επίσης από την εισήγηση του εισηγητή στην υπόθεση του ΠΑΟΚ, που πρότεινε τριετή αποκλεισμό από φέτος, δεν ισχύει), αλλά μπορεί η πειθαρχική επιτροπή να αποφασίσει ότι δεν θα μπορεί, άπαξ και δεν έχει εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της, να χρησιμοποιήσει τους νέους παίκτες που έχει δηλώσει στο ρόστερ της.
Ποιο θα είναι το βασικό πρόβλημα των ελληνικών ομάδων από τον νέο κανονισμό;
Οσον αφορά τον κανονισμό του break even, δεν αναμένεται να έχουν πρόβλημα αφού με ένα συγκεκριμένο περιορισμό των εξόδων τους είναι δύσκολο να ξεφύγουν πάνω από τα 45 εκατ. ευρώ ζημίες για τρεις σεζόν. Το ιδανικό θα είναι μέχρι την εφαρμογή του κανονισμού να έχουν εξαλείψει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους και να έχουν περιορίσει το δανεισμό τους ώστε να μην αφαιρούν μέρος των εσόδων τους για παλιές αμαρτίες. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι για να πάρει άδεια συμμετοχής για παράδειγμα η ΑΕΚ στην Ευρώπη την περίοδο 2014-15 και στις δύο εξεταζόμενες οικονομικές του χρήσεις (2013, 2014) εμφανίζει συνολικά ζημίες από 5 (κάτω από 5 εκατ. ευρώ δεν θα έχει κανένα πρόβλημα) έως 45 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να έχει καλύψει με ισόποση εισροή κεφαλαίου αυτό το ποσό. Πρόβλημα επίσης θα δημιουργηθεί ακόμα και για τον Ολυμπιακό για παράδειγμα σε περιπτώσεις τύπου... Ζίκο, αφού η UEFA δεν θα περιμένει πλέον να τελεσιδικήσει η υπόθεση στη FIFA, αλλά με το που θα προκύψει η προσφυγή του Χ προπονητή για οφειλόμενα χρήματα, θα κληθεί αμέσως στη Νιόν για εξηγήσεις στην επιτροπή.
Τι πρέπει να κάνουν οι ομάδες μας;
Η ασφαλής συνταγή για να μην έχεις πρόβλημα με το ffp είναι να καταφέρεις να αυξήσεις τα έσοδά σου. Ο Ολυμπιακός για παράδειγμα έχει πλέον ξεκάθαρο αβαντάζ με το δικό του γήπεδο σε σχέση με ΑΕΚ και Παναθηναϊκό που παρ όλα αυτά μπορούν να ξεκινήσουν να το χτίζουν και το 2015 χωρίς τα χρήματα που θα επενδύσουν να υπολογίζονται στα έξοδά τους για το απαιτούμενο break even. Ο ασφαλέστερος τρόπος για τις ομάδες μας από εκεί και πέρα είναι η ανάπτυξη και η αξιοποίηση των ακαδημιών τους που σημαίνει ταυτόχρονο περιορισμό της ανάγκης για μεταγραφές αλλά και δημιουργία περιουσιακών στοιχείων. Από εκεί και πέρα θα κληθούν άμεσα να περιορίσουν το συνολικό ποσό που σήμερα δαπανούν για μισθούς και συμβόλαια. Κατά μέσο όρο ανέρχεται πάνω από 80% των εσόδων τους και η υπόθεση και το στοίχημα του break even είναι δύσκολο αν δεν το ρίξουν κάτω από το 60%.
Οι μεγάλες ομάδες με τα τεράστια χρέη πώς θα ξεπεράσουν το σκόπελο του νέου κανονισμού και γιατί δεν έχουν αντιδράσει στην απόφαση της UEFA;
Δεν θα πρέπει να συγχέουμε χρέη και ζημίες. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει ένα μεγάλο τραπεζικό δανεισμό, αλλά από τη στιγμή που τα έσοδά της κάλυψαν πέρυσι τη δυνατότητα αποπληρωμής των τόκων κοντά στα 60 εκατ. λίρες (!), δεν θα είχε κανένα πρόβλημα. «Δεν είμαι εναντίον των χρεών, αλλά εναντίον των ζημιών» έχει δηλώσει ο Μισέλ Πλατινί. Το ζητούμενο είναι οι ομάδες να μπορούν να καλύπτουν την αποπληρωμή των χρεών τους. Για αυτό και ομάδες με τεράστιο άνοιγμα από πλευράς χρεών όπως η Ρεάλ Μαδρίτης ή η Μπαρτσελόνα δεν θα έχουν πρόβλημα γιατί το εξυπηρετούν από τα έσοδά τους. Ούτε η ΑΕΚ για παράδειγμα θα έχει πρόβλημα επειδή έχει άνοιγμα και παλαιά χρέη ας πούμε 30 εκατ. ευρώ. Το ζητούμενο είναι αν μπορεί να εξυπηρετεί την αποπληρωμή τους στη διάρκεια εφαρμογής του ffp από τα έσοδά της. Αυτό είναι το ζητούμενο για την UEFA. Aπλώς η ΑΕΚ με έσοδα για παράδειγμα στα 15 εκατ. ευρώ θα έχει μειονέκτημα έναντι ας πούμε του Παναθηναϊκού που, αν δεν κουβαλάει παλιές αμαρτίες, θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για την ομάδα του το σύνολο αυτών των εσόδων του.
Οι διατάξεις του ffp θα εφαρμοστούν και στα εγχώρια πρωταθλήματα ή μόνο στις διοργανώσεις της UEFA;
Η UEFA δεν έχει την αρμοδιότητα να το επιβάλλει στις λίγκες, αλλά θα υποδείξει να κινηθούν αναλόγως. Πάντως όλες οι ομάδες θα πρέπει να προσαρμοστούν. Και αυτό γιατί αν για παράδειγμα το 2015 στην Ελλάδα εξασφαλίσει για πρώτη φορά μία μικρή ομάδα το ευρωπαϊκό εισιτήριο, τότε θα εξεταστεί η προηγούμενη τριετία της και θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις του financial fair play.
Πώς μπορεί η UEFA να συγκεντρώνει όλα τα αναλυτικά στοιχεία για κάθε ομάδα προκειμένου να έχει την πλήρη εικόνα των οικονομικών της δεδομένων;
H UEFA θα ζητήσει από τις ομάδες να ορίσουν έναν υπεύθυνο για το financial fair play στον οποίο θα απευθύνεται και που θα είναι on line σε όλη τη διάρκεια της εξεταζόμενης σεζόν (monitoring period) προκειμένου να τροφοδοτεί με όλα τα στοιχεία που ανά πάσα στιγμή θα ζητούνται ειδικά από τις ομάδες που θα έχει κριθεί ότι έχουν παρουσιάσει πρόβλημα στην οικονομική τους λειτουργία. Το βάρος απόδειξης για τον καθορισμό των εσόδων και των εξόδων και το ποιες για παράδειγμα αμοιβές προσωπικού αφαιρούνται γιατί έχουν σχέση με τα τμήματα υποδομής το έχουν οι ομάδες, δεν το έχει η UEFA.
Γιατί το σύστημα licensing της UEFA δεν κρίθηκε επαρκές για τον οικονομικό έλεγχο των ομάδων και η UEFA προχώρησε στο financial fair play;
Το licensing αφορούσε φωτογραφία της οικονομικής κατάστασης μίας ομάδας σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή, τη στιγμή του ελέγχου. Το financial fair play κάνει monitor στην οικονομική κατάσταση μίας ομάδας σε όλη τη διάρκεια της περιόδου και απαιτεί και τις προβλέψεις της για ασφαλή παρουσία και στο μέλλον.
Τι σημαίνει τελικά financial fair play;
Είναι ένα σύνολο κανόνων για πιο δίκαιο ποδόσφαιρο με στόχο να ενθαρρυνθούν οι ομάδες να ανταγωνίζονται μεταξύ τους βασιζόμενες στα πραγματικά τους έσοδα και όχι σε χρήματα που δεν θα μπουν ποτέ στο ταμείο τους. Σταματάει το καθεστώς μίας μεγάλης ομάδας να δημιουργεί συνεχώς ζημίες και να ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα τις καλύψει ο χρηματοδότης της. Επίσης εξετάζει τη ρευστότητα της κάθε ομάδας σε κάθε δεδομένη στιγμή των οικονομικών της υποχρεώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου