Photobucket

powered by Agones.gr - opap

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Ο Αθλητικός Τύπος για την Α.Ε.Κ.!

Ο αθλητικός Τύπος γράφει για τα φλέγοντα ζητήματα στην ΑΕΚ όπου τα πάντα είναι ρευστά και τίποτα δεδομένο!

GOAL
Το ερώτημα "πώς θα βρει λεφτά η ΑΕΚ;", κυριαρχεί εδώ και καιρό, με την εφημερίδα να τονίζει σήμερα τους τρεις τρόπους για να μπουν στα ταμεία της ΑΕΚ 6 εκατ. ευρώ μέχρι τις 31 Μαρτίου. Στο ρεπορτάζ του το Goal τονίζει: "Σήμερα αναμένεται να μπουν οι ορκωτοί λογιστές στην ΠΑΕ, προκειμένου να υπολογιστούν τα ποσά που θα κληθούν να καταβάλουν οι μέτοχοι ανάλογα με το ποσοστό τους. Μάλιστα, για αύριο έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του ΔΣ του «Θεμέλιο 21», στο οποίο μπορούν να παραβρεθούν και όποιοι από τους μετόχους επιθυμούν.
Ωστόσο, έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν πληροφορίες πως το πόρισμα των λογιστών δεν θα φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα καθώς θα αναφέρει πως οι μέτοχοι δεν «χρωστάνε» χρήματα στην ΠΑΕ! Και αυτό γιατί όταν ανέλαβαν την ΑΕΚ μετά την υπαγωγή της στο άρθρο 44, τα χρέη ανέρχονταν στα 23,3 εκατ. ευρώ συν τα 4,2 εκατ. ευρώ που έδωσαν για τις τότε υποχρεώσεις, με το ποσό να αγγίζει τα 27, 5 εκατ. ευρώ.
Σήμερα το αντίστοιχο ποσό συνυπολογίζοντας το ομολογιακό δάνειο της Morgan ανέρχεται στα 36.120.000 ευρώ. Από αυτά, τα 7 εκατ. ευρώ είναι το δάνειο της Morgan και τα 18,3 εκατ. ευρώ η Εφορία. Αν συνυπολογίσουμε όμως πως σύμφωνα με όσα τονίζουν στην ΠΑΕ το ομολογιακό δάνειο «κλείνει» με 2 εκατ. ευρώ, ακόμα και με 1,5 εκατ. ευρώ, και πως το χρέος στην Εφορία «σβήνει» με την καταβολή 5 εκατ. ευρώ, φαίνεται πως ουσιαστικά τα τωρινά χρέη της ΑΕΚ είναι ίδια με αυτά που την ανέλαβαν μετά την υπαγωγή στο άρθρο 44 και θα κληθούν να πληρώσουν το πολύ 2 εκατ. ευρώ.
Ενας υπολογισμός που φέρεται να έχει κάνει ο Ντέμης Νικολαΐδης, όταν εκ του ασφαλούς και με περίσσιο θάρρος πρότεινε δημόσια να πληρώσουν οι μέτοχοι τα χρέη που έχουν δημιουργήσει! Πάντως, όπως φαίνεται βάσει της πρότασης του Νικολαΐδη και του πορίσματος που θα βγάλει σήμερα ο ορκωτός λογιστής, δίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία τουλάχιστον να αποπληρωθεί το δάνειο της Morgan και να απαλλαγεί η ΑΕΚ σε πρώτη φάση από ένα βάρος που κουβαλά από τον Μάιο του 2006.
Κάτι που προφανώς θα συζητηθεί στη γενική συνέλευση της Παρασκευής στην οποία αναμένεται και η εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου για την ΠΑΕ και το τυπικό αλλά όχι ουσιαστικό τέλος του Σταύρου Αδαμίδη από το σύλλογο.
Η εξόφληση του ομολογιακού δανείου προφανώς και είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για την ΑΕΚ. Ωστόσο, ακόμα πιο σημαντικό φαίνεται πως είναι το πώς θα καλυφθεί το φετινό άνοιγμα, ήτοι τα 6 εκατ. ευρώ μέχρι τις 31 Μαρτίου και τα υπόλοιπα 2 εκατ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο. Και όσο και αν οι «κιτρινόμαυροι» αισιοδοξούν πως τα 700.000 ευρώ που χρειάζονται μέχρι τα μέσα Φλεβάρη... υπάρχουν, παραμένει άγνωστο πώς θα συγκεντρωθούν τα 6 εκατ. ευρώ εντός δύο μηνών.
Η λύση στην παραπάνω εξίσωση θα μπορούσε θεωρητικά να προκύψει με τρεις τρόπους. Και λέμε θεωρητικά, καθώς κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως κάτι από τα παρακάτω θα υλοποιηθεί. Η πρώτη λύση θα μπορούσε να είναι μέσω της καταβολής χρημάτων από κάποιους εκ των 4 επενδυτών που έχει αναφέρει ο Μιχάλης Τροχανάς ότι κρατάει ζεστούς για να επενδύσουν στην ΠΑΕ!
Η δεύτερη με την ενεργοποίηση των 50.000 ενωσίτικων οικογενειών, που μαζί με μια σχετική βοήθεια από τους μετόχους θα μπορούσαν θεωρητικά να δώσουν οικονομική ανάσα στην ομάδα, και η τρίτη μέσα από την πρόταση του Οικονομόπουλου.
Να δανείσουν, δηλαδή, οι μέτοχοι άτοκα την ΑΕΚ και να πάρουν τα λεφτά τους πίσω όταν τελεσιδικήσει η υπόθεση Ψωμιάδη, την οποία ο έγκριτος νομικός παρουσιάζεται βέβαιος πως θα κερδίσει η Ενωση. Για άλλη μία φορά, πάντως, γίνεται κατανοητό πως πέρα από θεωρητικές προτάσεις πρέπει να προκύψουν άμεσες και απτές λύσεις για να μπορέσει η ομάδα να αποφύγει τη διάλυση".
Εν τω μεταξύ η εφημερίδα γράφει για τον Μανωλά: "...Η διοίκηση της Ενωσης φέρεται να πρότεινε εκ νέου στον ποδοσφαιριστή να αποδεχτεί τουλάχιστον τη νέα βελτιωμένη πρόταση της Εβερτον. Μια προσφορά που αφορά 500.000 ευρώ για την ΑΕΚ, που με τα μπόνους συμμετοχής του μπορεί να φτάσει και το 1 εκατ. ευρώ, αλλά και σε ελαφρώς αυξημένες απολαβές και για τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή.

Ο Μανωλάς, ωστόσο, εξήγησε εκ νέου πως δεν θα ήταν αρνητικός στο ενδεχόμενο να μεταγραφεί στα «ζαχαρωτά», αλλά δεν πρόκειται να δώσει καμία εξουσιοδότηση σε κανέναν μεσάζοντα αν δεν πάρει στα χέρια του επίσημη καταγεγραμμένη πρόταση από τη διοίκηση των Αγγλων. Κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί σήμερα με την εκπνοή της μεταγραφικής περιόδου, με την αγωνία για το μέλλον του παίκτη να φτάνει στο ζενίθ".
SPORTDAY
Το θέμα Μανωλά και η πρόθεση της ΠΑΕ να πει "ναι" στην Έβερτον και να πουλήσει τον νεαρό αμυντικό, δεσπόζει στο ρεπορτάζ της ΑΕΚ στην εφημερίδα: "Σκέψη στην ΠΑΕ να απαντήσει θετικά στην πρόταση της Έβερτον για τον Μανωλά", γράφει η εφημερίδα και αναλύει: "Ο αγγλικός σύλλογος επανήλθε χθες βράδυ με βελτιωμένη επίσημη πρόταση, προσφέροντας 600.000 ευρώ σε μετρητά συν 400.000 ευρώ όταν ο Μανωλάς φτάσει 20 και 500.000 ευρώ όταν φτάσει 40 συμμετοχές.
Αυτό σημαίνει ότι-λόγω και του 30% που διατηρεί ως ποσοστό μεταπώλησης ο Θρασύβουλος-η ΑΕΚ θα καρπωθεί 420.000 ευρώ και υπό προϋποθέσεις 900.000 ευρώ χάνοντας έναν (ακόμη μετά τον Κάλα) βασικό αμυντικό. Η Έβερτον ολοκλήρωσε-όπως μετέδωσαν τα ξημερώματα τα αγγλικά ΜΜΕ-τη συμφωνία με τη Ρέιντζερς για τον Νίκιτσα Γέλαβιτς από την οποία εξαρτάτο η μεταγραφή του Μανωλά, καθώς τα διαθέσιμα χρήματα για την ενίσχυση των «ζαχαρωτών» δεν ήταν αρκετά. Μένει να φανεί σήμερα αν τυχόν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στην πρόταση των Άγγλων στην ΑΕΚ και πόσο αυτή θα επηρεάσει την πιθανή συμφωνία.
Ο παίκτης με τη σειρά του παραμένει επιφυλακτικός. Εφόσον η ΠΑΕ συμφωνήσει να τον πουλήσει, προτίθεται να διαπραγματευτεί μόνος του (χωρίς μάνατζερ, αλλά με τη βοήθεια του θείου του, Στέλιου) τους όρους του συμβολαίου του. Και αν δεν ικανοποιηθεί από την πρόταση, δεν αποκλείεται να παραμείνει τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι στην ΑΕΚ για να διαπραγματευτεί ως ελεύθερος τη μετακίνησή του σε άλλη ομάδα.
Περιττό να αναφερθεί πως εφόσον πουληθεί ο Μανωλάς, η ΑΕΚ θα απομείνει με τον 36χρονο Δέλλα, τον 19χρονο Μπουγαΐδη και τον εκτός πλάνων Χέλγκασον για το κέντρο της άμυνας, έχοντας και ως λύση ανάγκης για τη θέση τον Κοντοέ".
Όσον αφορά το γενικότερο πρόβλημα της ΑΕΚ αυτό της ρευστότητας η εφημερίδα γράφει: "Κάποιοι αμφιβάλουν αν από τον έλεγχο θα προκύψουν χρέη για τους μετόχους, αφού αυτά είναι περίπου στα επίπεδα που παρέλαβαν την ΠΑΕ μετά την υπαγωγή στο άρθρο 44 (27,5 εκατ. ευρώ). Τα σημερινά χρέη υπολογίζονται σε 36.120.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 7 εκατ. αντιστοιχούν στο δάνειο της Morgan Stanley και τα 18,3 εκατ. στην εφορία. Οι δύο τελευταίες οφειλές, ωστόσο, μπορούν να διαγραφούν με 1,5-2 εκατ. ευρώ και 5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Όσο για το πώς θα βρεθούν οι 700.000 ευρώ που χρειάζονται μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, τα 6 εκατ. ευρώ ως τα τέλη Μαρτίου και άλλα 2-3 εκατ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο... ακόμη δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Η καταβολή χρημάτων από τους πρώην μετόχους με πιθανή συνδρομή του κόσμου, είτε ως άτοκο δάνειο εν όψει και της απόφασης για την υπόθεση Ψωμιάδη είτε ως «επένδυση», σε συνδυασμό με τη σταθερή αναζήτηση συμπαικτών, είναι οι λύσεις (;) που υπάρχουν στον ορίζοντα".
ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 
Την αποφασιστικότητα του Ντέμη Νικολαϊδη να βρεθεί κάποια λύση προβάλλει η εφημερίδα η οποία σημειώνει, σχετικά: "Ο αποφασισμένος Ντέμης, ειδοποίησε όλους τους χρηματοδότες της ομάδας του 2004, ότι σήμερα πρέπει οπωσδήποτε να έρθουν σε επαφή. Το μήνυμά του είναι: "Μπαίνει ο ορκωτός, συμφωνήστε όλοι πως θα πληρώσουμε ότι βγει και θα κάνουμε το χρέος μας απέναντι στην ΑΕΚ. Στη συνέχεια βοηθάμε το Θεμέλιο 21 όπως μπορούμε". Είναι βέβαιος ο Νικολαϊδης ότι με τα χρήματα που θα βγουν, λύνεται το άμεσο πρόβλημα της Ένωσης". Αναφορά γίνεται και για τον Μελισσανίδη: "Μετά τη συνάντηση της Κυριακής σχεδιάζουν να του... χτυπήσουν την πόρτα άμεσα. Οι θέσεις του για τα χρέη όμως, παραμένουν σταθερές και ξεκάθαρες". Στο θέμα Μανωλά η εφημερίδα γράφει για χθεσινή συνάντηση του Αδαμίδη με τον παίκτη στα Σπάτα".
ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΗ ΩΡΑ 
Με τον Πέτρο Παππά ασχολείται η εφημερίδα η οποία γράφει, ότι επιθυμεί να παραμείνει (τώρα) στη μετοχική ομάδα: "Ο Παππάς εξέφρασε την Κυριακή σε πηγαδάκια ότι θέλει να συνεχίσει στην ΑΕΚ, αλλά μαζί με άλλους συμπαίκτες και με ένα ορθολογικό μετοχικό σχήμα στην ΠΑΕ. Οι επαφές του εφοπλιστή το τελευταίο διάστημα για να βρεθεί λύση και να πληρώσει η ομάδα του 2004 τα χρέη της".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου